[Onderzoek] ‘22% van de Nederlanders boekt een reis vanaf mobiel device’

  • -

[Onderzoek] ‘22% van de Nederlanders boekt een reis vanaf mobiel device’

Tags : 

Groeiend-aantal-vakantiegangers-boekt-wwwreis-via-mobiel-620x336

Veel hotel-, vliegticket- en andere online reisboekingen worden gedaan vanaf een computer. Toch gebruikt een aanzienlijk deel van de Nederlanders daarvoor een mobiel device. Ruim een vijfde (22 procent) van alle online reisboekingen in Nederland is afkomstig van een smartphone of tablet. Daarbij zijn tablets aanzienlijk populairder dan smartphones: in 75 procent van de mobiele boekingen werd een dergelijk device gebruikt. Dat blijkt uit het internationale Travel Flash Report van Criteo (Nasdaq: CRTO), specialist op het gebied van performancemarketing.

Buurlanden

Nederlanders zijn daarmee iets meer op mobiel georiënteerd dan consumenten in de buurlanden. In Duitsland vindt negentien procent van de online reisboekingen plaats vanaf een mobiel device, en in België zeventien procent. Opvallend is dat bij de zuiderburen juist vaker een smartphone dan een tablet wordt gebruikt: de Belgen gebruiken in 52 procent van de gevallen een mobiele telefoon voor een online reisboeking. Ook bij de Duitsers liggen de verschillen tussen het gebruik van smartphone en tablet niet ver uit elkaar: daar wordt echter net iets vaker een tablet gebruikt (52 procent van de onlinereisboekingen).

In-appboekingen nemen toe

Over de gehele wereld neemt het aantal boekingen dat vanuit een app gebeurt, sterk toe. In december 2015 werd 54 procent van de mobiele reisboekingen gedaan vanuit een app, een stijging van veertig procentpunten ten opzicht van achttien maanden daarvoor.

Piet-Hein Kerkhof, Managing Director Benelux en Nordics bij Criteo:

Wereldwijd zien we een groei in het aantal reisboekingen dat vanaf een mobiel device gebeurt, zowel in-app als op het mobiele web. De groei van het aantal boekingen dat vanuit een app gebeurt, is daarbij opvallend. Adverteerders die de afgelopen tijd investeerden in in-app-tracking en –advertenties, zagen het aantal boekingen sterk stijgen.

Uit het Travel Flash Report komt ook naar voren dat wereldwijd vooral hotels (33 procent) en appartementen (32 procent) worden geboekt met een mobiel device. Pakketreizen worden in 24 procent van de gevallen geboekt vanaf een mobiel device, bij huurauto’s is dat twintig procent. Vliegtickets en treinkaartjes worden met respectievelijk vijftien en achttien procent het minst vaak aangekocht vanaf een smartphone of tablet.

“Welk device mensen gebruiken voor online reisboekingen, is afhankelijk van een groot aantal factoren”, zegt Kerkhof. “Denk aan tijdstip of dag van de week, maar ook aan zaken als het soort reis of hoe lang iemand ergens verblijft. Dat maakt het voor adverteerders lastig om te weten waar en wanneer ze hun budget moeten inzetten. Programmatic buying helpt hier op de juiste manier mee om te gaan en advertenties op de juiste devices en op de juiste momenten in te plannen.”


AtMost

De redactie van bureau AtMost en AtMostTV