De transitie lijkt ook in het gespannen tijdperk van het coronavirus nog steeds de hype nu een economische krimp de scheuren blootlegt. Dat is jammer. Hyperige termen vertroebelen de essentie van een noodzakelijke, economische transformatie en vertragen de broodnodige herpositionering van organisaties die het virus wereldwijd aan het licht brengt. Ook deze zin bevat trouwens hypebegrippen.
(Column door bureau AtMost voor platform CustomerTalk)
We hebben er inmiddels weer veel goeroes bij. Deze keer helpen ze jouw organisatie door de coronacrisis te slepen. Daarbij is zomaar een term – op zomaar een sociaal netwerk – droppen toch echt iets anders dan de structurele ontwikkelingen doorzien. Over social media gesproken. de ambitie van een doorgroei naar een social business lijkt meer dan ooit aandacht te krijgen door de COVID-19-pandemie.
Cultuur
De organisatiecultuur staat op korte termijn toch vooral in het teken van overleven. In die modus is ook het besef duidelijk dat veel organisaties welzeker sociaal zijn, maar dit wellicht te weinig in social reflecteren en ondergeschikt maken aan een zoektocht naar margemaximalisatie. Overleven kent veelal een focus op hard selling. In het Nederlands wordt dat gewoon verkoopgerichtheid genoemd. De nieuwe economie lijkt in deze overgangsfase een zoektocht naar nuance, eeuwig geduld en het maken van de juiste keuzes.
Economie 3.0
Dat COVID-19 niet zomaar een gewone recessie achterlaat, wordt voor velen inmiddels glashelder. Werd na de kredietcrisis – die in de zomer van 2007 ontstond – de arbeidsmarkt flexibeler, nu is het de beurt aan de gehele economie en onze manier van handelen. Het tijdperk van het coronavirus is de virale overgang naar weer een nieuwe economie, waarin traditioneel razendsnel uitgroeit tot old-school.
De noodzakelijke flexibilisering krijgt momenteel vorm in het thuiswerken, het afstandsonderwijs, de oneindige videovergaderingen en het creatief omgaan met vrijetijdsbesteding en biedt nieuwe kansen voor de eventbranche. New-school draait om de omstandigheid dat je ook dit overleeft als je goed reageert op de veranderingen en discipline toont in een tijd van aanpassing.
“Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en niet de intelligentste. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.”
Quote: Charles Darwin
Flex & flow
Nederlanders zijn goed in moeilijk doen. Wellicht is het wel de enorme overheidsinvloed die dit mechanisme in stand houdt. Calvinisme noemen wij dit trots en meer dan ooit zijn die culturele normen en waarden onder een vergrootglas gelegd. We hebben spijtig genoeg te veel meningen over conflicten waar wij soms eenzijdig over worden geïnformeerd en waarvan we de culturele achtergronden nauwelijks kennen.
We veroordelen snel en houden met een grote mond het kleine landje wereldwijd op de kaart. In de praktijk zijn wij Nederlanders niet altijd flexibel. Poldermodellen laten organisatieculturen dichtslibben en het – als open economie – overal druk over maken maakt ons sociale aangezicht alles behalve chill en toegankelijk. De social media varen daarom wel bij al onze meningen.
Zelfbeeld
Een nieuw cultuur-economisch zelfbeeld is aanstaande. We hebben meer marktwerking nodig, meer innovatie, meer openheid, meer inzicht maar vooral meer creatieve geesten die flex – en met een juiste flow – de organisatie van links naar rechts sturen. Naast de coronamaatregelen wordt het echt tijd ondernemers te ondersteunen op hun pad naar innovatie en we dienen iedereen te belonen die hard wil werken. We raken talent kwijt aan het buitenland. Buitenlands talent wil Nederland niet meer in en de overheidsmaatregelen lijken vooral demotiverend te werken.
Het is een overgang naar een nieuwe, open, authentieke organisatiecultuur die resulteert in nieuwe inzichten en nieuwe, hybride klantrelaties. Een nieuwe moraal duikt op. Het is een state of mind 3.0 die menselijk doorgroeit en eisen stelt aan klantrelaties. De uitdaging is dat velen in Nederland nog niet eens op een state of mind 2.0 zitten. Het is dus niet zozeer dat coronavirus, het is het moeten dichten van een groot gat in korte tijd. Het is het moeten passeren van concurrenten door rechts in te halen. Het kan niet anders.
Lieve coronagoeroes
Lief zijn de coronagoeroes die ons simpele stappenplannen voorschotelen om nog beter uit de crisis te komen. Sprekend over de laatstgenoemde revolutie, dan lijkt geen enkele organisatie klaar voor de cultuurimpact die social media, de groei naar een echte social business, de boost in online commerce en het gebruik van mobile geven.
De simpele stappenplannen zijn al lang niet meer voldoende. Maak van die big data even wat bruikbare profielen. Zet de profielen maar snel om tot leads, stof je social media af en haal de kern eruit die echt wat oplevert. Focus en gebruik social media gerichter. Maak van die fake contacten daadwerkelijke relaties. Maak keuzes. Ruim je bureau op. Ruim je afdeling en organisatie op en maak keuzes. Het lijkt allemaal zo simpel.
Koop liever boeken gevuld met inspiratie en visie en volg een van de vele gratis webinars die tegenwoordig aangeboden worden door frisse denkers. Stop met het recyclen van een oude economie en het aanspreken van klantgedrag dat al langere tijd tot het verleden behoort.
Start initiatieven en denk na over jouw persoonlijke transitie. Luister naar de nieuwe generatie en bestudeer coronaproof diensten, want op de achtergrond groeit de boel gezapig door. Dat vertaalt zich in meer smartphone-gebruikers, meer mobile commerce, sneller mobiel internet met volwassen videovergaderingen, nog meer social selling en nog grotere sociale netwerken met nog meer geanimeerde content die beklijft.
Stille revolutie
De succesvolle state of mind zit vooral tussen de oren. We worden gedwongen om anders na te denken, effectiever te werken en heilige huisjes af te breken. 2020 is – naast een focus op overleven – een jaar in transitie. Maar juist dan groeit stilletjes de noodzakelijke ommezwaai van de organisatiecultuur en de urgente aanpassing op het veranderde klantgedrag door. We beginnen weer bij 1 en we starten met 2020 + 1. De revolutie vindt in gepaste stilte plaats.
Patrick Petersen is docent, spreker voor Speakers Academy en schrijver van diverse bestsellers op het gebied van digital marketing. Daarnaast is hij oprichter en chief executive officer van onlinemarketingbureau AtMost en auteur van bestseller ‘Handboek Online Marketing 7’ verschenen.