[INSPIRATIE] Learnings Cannes 2024: ‘Toekomst programmatic advertising’

Het is tijd om terug te blikken op een van de grootste jaarlijkse evenementen in de creatieve industrie: het Cannes Lion International Festival of Creativity. 

Programmatic.
Programmatic.

Innovatie blijft voorop staan, aangezien ook andere sectoren hun supply chains voor digital advertising verbeteren. In lijn met deze trend, en met de geleidelijke verdwijning van cookies en de verschuiving van media-inkopen van CTV naar programmatic, geven marketeers prioriteit aan first-party data, waaronder commerce media.

Voor 2024 zijn er volgens Niels Stam nog een paar andere belangrijke aandachtspunten: meer duurzaamheid in de advertising bevoorradingsketen en een verschuiving van de mediafocus bij de industrie. Hier zijn vier opvallende trends die hij bespreekt:

Evolutie van het open web

“Een van de prominente thema’s in Cannes dit jaar was de evolutie van curatie in het open web. Toenemende transparantie, brand safety en kwalitatieve content geven publishers een steeds belangrijkere rol. Curated marketplaces worden steeds crucialer voor verantwoorde journalistiek en het creëren van premium content, waardoor adverteerders een veilige omgeving hebben om in te kopen. We zien nu een verschuiving naar een breder medialandschap met meer op deals gebaseerde media-buying, wat helpt om het evenwicht tussen schaal en kwaliteit te behouden.”

Connected TV (CTV)

“De populariteit van connected TV (CTV) gaat gepaard met een groeiende interesse in programmatic deals onder publishers en buyers. Traditionele omroepen maken de sprong van lineaire tv naar Broadcaster Video on Demand (BVOD), maar worden gehinderd door verouderde technologie en inconsistentie in metingen. CTV vormt zowel een uitdaging als een groeikans voor de sector. Het is essentieel dat de industrie blijft investeren in educatie en samenwerking om deze veranderingen succesvol te laten verlopen.”

Duurzaamheid op eerste rij

“Duurzaamheid stond ook dit jaar weer in de schijnwerpers in Cannes, met voortdurende discussies over de milieueffecten. Het gaat niet alleen om welke media we kopen, maar ook om hoe we ze kopen. Hoe verkleinen we onze ecologische voetafdruk en zorgen we dat bedrijfspraktijken de planeet ondersteunen? We worden eraan herinnerd dat dit niet slechts een voorbijgaande trend is; het is een cruciale verandering in de manier waarop we werken.”

Agencies richten zich steeds meer op het ondersteunen van media-eigendom door minderheden en de ethische kant van media-aankopen. Dit houdt in dat ze samenwerken met geverifieerde publishers en dat fact-checking van nieuwsbronnen de nieuwe norm wordt. Hierdoor garanderen agencies brand safety en transparantie, wat bijdraagt aan een gezonder mediamilieu. We staan voor een spannende tijd waarin de sector meer samenwerkt om deze belangrijke uitdagingen aan te pakken.

 

 

Gerelateerde artikelen op AtMost.nl: