[COLUMN op CustomerTalk] ‘De bètaversie van de creatieve generatie in deze crisis’

Column.
Column.

Nederland is momenteel – net als de rest van de wereld – volledig in de ban van het coronacrisis. De maatregelen die de overheid op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, treffen alle Nederlanders. Ondertussen draaien de gezondheidszorg, de frontoffice en de backoffice van webshops, de hybride ministerraad en uitvoerende parlementaire democratie overuren.

 

Maar de plannen voor de anderhalve-meter-economie staan haaks op de grondbeginselen van het Nederlandse calvinisme, zoals dat in 1942 is gedefinieerd door Willem Jan Cornelis Buitendijk in ‘Het calvinisme in de spiegel van de Zuidnederlandse literatuur der Contra-Reformatie’.

Sociale media zijn oververhit

De social media zijn inmiddels oververhit geraakt door het uittesten van de nieuwe normen en waarden van de bètaversie van de creatieve generatie van 2020:

  • Nederlanders willen namelijk best thuisblijven. Tegelijkertijd hebben ze echter de wens dat de economie blijft doordraaien en missen ze vooral het sociale contact met familie en vrienden.
  • Nederlanders willen nog steeds illegaal films downloaden, maar wensen niet dat hun provider dit meldt bij de toezichthouder.
  • Nederlanders verwachten van virologen geen indicatie, maar willen op basis van supersnelle onderzoeken 100 procent duidelijkheid krijgen over relevante situaties.
  • Nederlanders zien de scholen bij voorkeur gesloten tijdens de pandemie. Tegelijk vinden ze de sociale ontwikkeling van kinderen evenwel een prioriteit.
  • Nederlanders willen een virusvrij land, maar hebben desalniettemin ook weinig behoefte aan vrijheidsbeperkingen waar het gaat om het nutteloos hamsteren van de heilig verklaarde toiletrol.

En zo rollen we een nieuwe economie in.

Marketingwijsheid kent geen tijd

In de tussentijd willen Nederlanders hun pakketjes gewoon de volgende dag ontvangen en verlagen ze zich massaal tot bashing op social media als een aangekondigde vertraging van de levering van online bestellingen realiteit wordt. Ze willen eigenlijk overal relevante content en advertising, maar wensen daarbij als ontvanger vooral anoniem te zijn en te blijven. En dan hebben we ook nog de zelfbenoemde experts die mediaredacties continu op een verkeerd been zetten met hun quasi-intelligente inzichten, zoals de inzichten die haaks staan op elke ontwikkeling van zomaar een technisch product.

Het dieptepunt in april 2020 was de opmerking van een technologie-expert in de talkshow van Eva Jinek. Hij bestempelde de ruim 35 miljard verbonden bluetooth-apparaten spontaan als onveilig. Met die zogenaamde expert ben ik momenteel in een verhitte discussie verwikkeld. Dit volgde op het overheidsinitiatief om een mobiele applicatie te lanceren die op locatietracering is gebaseerd, die vermoedelijk gebruikmaakt van bluetooth. De betreffende expert bezat die niet de kennis dat het ontwikkelen en testen van zo’n app – die massaal gebruikt wordt – weken, maanden en soms zelfs langer duurt. Het ongenuanceerd paniek zaaien lijkt bij veel zelfbenoemde experts belangrijker te zijn dan weloverwogen mee te denken aan oplossingen.


Gerelateerde artikelen op AtMost.nl: