AtMost had al eerder een video-interview met de founding director van E-Estionia, klik hier. De digitale versie van het land. Estland heeft een ambitieus nationaal onderwijsprogramma aangekondigd: AI Leap 2025 (TI-Hüpe 2025 in het Ests). Dit initiatief, dat op 1 september 2025 van start gaat, biedt leerlingen en docenten gratis toegang tot toonaangevende
AI-toepassingen en de nodige vaardigheden om deze effectief in het onderwijs te gebruiken. Hiermee zet Estland een nieuwe stap in zijn digitale evolutie, zo meldt E-Estiona:
The program builds on the legacy of Estonia’s historic Tiger Leap programme from nearly 30 years ago. This programme introduced computers and the Internet to all Estonian schools early, laying the foundation for the country’s emergence as a digital pioneer. AI Leap will be the next public-private partnership to integrate AI skills and capabilities into education seamlessly.
President Karis, initiatiefnemer van het programma, verklaarde:
Net zoals Tiger Leap de ontwikkeling van e-Estonia in gang zette, beginnen we nu aan een nieuw hoofdstuk in ons onderwijssysteem en onze digitale samenleving. Kunstmatige intelligentie heeft de wereld blijvend veranderd en ook het onderwijs moet zich aanpassen aan deze ontwikkelingen.
Karis benadrukte verder:
Door de beste technologieën in het onderwijs te implementeren en leren slimmer en persoonlijker te maken, kan Estland uitgroeien tot ‘s werelds slimste natie.
Focus op onderwijs en uitbreiding
AI Leap streeft ernaar om de onderwijskwaliteit in Estland te waarborgen door moderne AI-gebaseerde leermiddelen toegankelijk te maken. In de eerste fase zullen 20.000 leerlingen in de 10e en 11e klas en 3.000 docenten deelnemen vanaf september 2025. Het programma wordt in september 2026 uitgebreid naar het beroepsonderwijs en nieuwe 10e-klassers, waarmee het aantal deelnemers groeit met 38.000 extra leerlingen en 2.000 docenten:
De concurrentiepositie van Estland hangt af van hoe goed wij jongeren voorbereiden op het tijdperk van AI. Daarom investeren we stevig in de training van docenten, zodat zij AI slim kunnen inzetten in het onderwijs.
Linnar Viik, medeoprichter van AI Leap en een van de oorspronkelijke architecten van Tiger Leap, voegde daaraan toe: “In de toekomst draait het niet om wie AI het meest gebruikt, maar wie AI het slimst weet in te zetten. Het onderwijs mag nieuwe technologieën niet negeren of verbieden, maar moet juist het voortouw nemen in de integratie ervan.”
Internationale samenwerkingen
In samenwerking met het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap start de docentenopleiding in de herfst van 2025. Vervolgens krijgen leerlingen toegang tot toonaangevende AI-toepassingen. Onderhandelingen zijn gaande met AI-ontwikkelaars zoals OpenAI en Anthropic, met plannen om meer partijen te betrekken.
Leah Belsky, Vicepresident Onderwijs bij OpenAI, gaf aan: “Miljoenen studenten wereldwijd gebruiken al ChatGPT om hun leerproces te verrijken. Estland loopt wereldwijd voorop door AI volledig te integreren in het onderwijs, voor zowel leerlingen als docenten. Wij zijn enthousiast om met de overheid samen te werken om gelijke toegang tot deze technologie te waarborgen.”
Neerav Kingsland, hoofd Business Development bij Anthropic, voegde toe: “Estland is een internationaal voorbeeld op het gebied van onderwijsinnovatie. Dit initiatief toont aan wat mogelijk is wanneer een land voortbouwt op eerdere successen en groots denkt over AI en onderwijs.”
Over AI Leap 2025
AI Leap 2025 is een nationaal programma dat AI-tools en vaardigheden integreert in het Estse onderwijs. Het biedt leerlingen en docenten toegang tot AI-toepassingen en trainingen en bouwt voort op Estlands innovatieve traditie in digitaal onderwijs.
Om het programma uit te voeren, wordt in het voorjaar van 2025 de AI Leap Foundation opgericht, waarin de overheid en de private sector samenwerken. In maart 2025 worden de specifieke taken, oprichters en financieringsmodellen vastgelegd.
Het initiatief is een breed samenwerkingsverband tussen de Digitale Raad van de President, het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap en diverse private ondernemers, waaronder Taavet Hinrikus, Jaan Tallinn en Kaarel Kotkas.