De WC (Wijze Consument) economie van de Generation MMXX
De zorg – maar ook onze parlementaire democratie – draait overuren. Net als de ministerraad. De Nederlander wil namelijk thuisblijven, maar wil wel dat de economie blijft doordraaien. De Nederlander wil dat de scholen gesloten worden, maar wil ook sociale ontwikkeling voor de kinderen (bron: Ruigrok Panel onderzoek april 2020). De Nederlander wil illegale films downloaden, maar wil niet dat hun provider hiervan een melding maakt (bron: 6 vragen over het downloadverbod). De Nederlander wil van virologen niet een indicatie, maar wil op basis van hyperspeed-onderzoeken een honderd procent duidelijkheid hebben over relevante situaties. De Nederlander wil een virusvrij land, maar toch ook weinig vrijheidsbeperkingen waar het gaat om het nutteloos hamsteren van de heilig verklaarde Wc-rol. En zo rollen we in een nieuwe economie.
Marketingwise
De Nederland wil gewoon zijn pakketjes de volgende dag ontvangen en basht de sociale media vol bij het realiteit worden van een aangekondigde vertraging van de online bestelling. De Nederlander wil eigenlijk overal relevante content en advertising, maar wil daarbij vooral anoniem zijn als ontvanger. Dan hebben wij de zelfbenoemde experts die media-redacties continu op een verkeerd been zetten met hun quasi-intelligente inzichten, zoals de inzichten die haaks staan op elke ontwikkeling van zomaar een tech-product.
Dieptepunt was de opmerking van de “tech expert” bij Jinek die de ruim 35 miljard verbonden bluetooth-apparaten spontaan als onveilig bestempelde. Met die betreffende tech expert ben ik in hete discussie bij het schrijven van dit artikel. Dit volgde op het overheidsinitiatief een locatiegebaseerde app te lanceren die vermoedelijk gebruik maakt van bluetooth. De “tech expert” was niet bij kennis dat het doorontwikkelen en testen van een app die massaal gebruikt zal gaan worden, weken, maanden en soms langer duurt. Het ongenuanceerde paniek zaaien lijkt bij veel zelfbenoemde experts belangrijker te zijn, dan welvarende mee te denken met oplossingen.
Productontwikkeling is een voortdurend proces van inzichten
Het niveau – en de nuance van deze uitspraak – staat haaks op het massaal thuiswerken en grote risico dat thuiswerkers lopen op hun particulier – en minder beveiligde – thuiswerken. Het spontaan vanuit huis in de cloud gaan werken is nog nooit zo onveilig geweest als in de huidige situatie. Maken wij ons daar druk over? (Bron: Veilig Thuiswerken)
Maar wij weten dat het even niet anders kan; er was gewoonweg geen tijd om het thuisnetwerk van zomaar een Nederlands huishouden “even” te komen beveiligen.
In beta
Het nieuwe consument(real)isme lijkt een wederzijds inzicht van geven en nemen gericht op dat wat realistisch is gezien de omstandigheden. Terugkomend op de mobiele app, updaten de apps regelmatig om gaten te dichten. Ook de “tech expert” zal apps op zijn telefoon hebben die ooit zijn gehackt en op snelheid gedicht moesten worden, net als bij het besturingssysteem van zijn telefoon. WhatsApp is zeer lange tijd “in beta” geweest om claims te voorkomen bij een definitieve productoplevering. Net als dat er niet direct een vaccin ontwikkeld kan worden, kan er ook niet direct een voor iedereen – en elk variant platform – een veilige app ontwikkeld worden. Daarbij koppelen wij in de dagelijkse praktijk onze DigId aan een diversiteit van instellingen, maar hebben geen notie van wat er nu precies gedeeld wordt. Dat een app wellicht de economie weer meer op gang kan brengen, zou in het hoofd van elke “tech expert” voorrang moeten krijgen, anders dan het vanuit wazig autoriteit zaaien van paniek in de publieksmedia.
Deze column is op Adformatie.nl verschenenb.