![[ONDERZOEK] 'Een vijfde van de Amerikanen krijgt nieuws via influencers'](https://www.atmost.nl/digitalonlinemarketingbureau/wp-content/uploads/2025/02/2CAEADF9-E565-4A02-8CFA-94B86051420B.png)
Influencers op sociale media vormen een belangrijk onderdeel van het nieuwsaanbod dat internetgebruikers dagelijks verwerken. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie van het Pew Research Center.
Groeiende impact van influencers op nieuwsconsumptie
Volgens het onderzoek ziet 21 procent van de volwassen Amerikanen regelmatig nieuws via influencers op sociale media. Bij jongvolwassenen tussen 18 en 29 jaar loopt dit percentage zelfs op tot 37 procent. De studie werd uitgevoerd in de zomer, vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een periode waarin ‘nieuwsinfluencers’ als alternatief voor traditionele media sterk op de voorgrond traden.
Invloed op begrip en persoonlijke betrokkenheid
Van de mensen die nieuws volgen via influencers zegt 65 procent dat deze hen helpen om de actualiteit en maatschappelijke kwesties beter te begrijpen. Daarnaast voelt 31 procent een persoonlijke band met de influencer die zij volgen.
Wie zijn de nieuwsinfluencers?
De onderzoekers analyseerden 500 influencers die regelmatig posten over de actualiteit en elk meer dan 100.000 volgers hebben. Uit de studie bleek dat:
- 77 procent nooit journalist is geweest bij een traditioneel medium.
- 63 procent van de nieuwsinfluencers man is.
- De meeste influencers actief zijn op X, vaak in combinatie met Instagram en YouTube.
Bekende figuren in dit landschap zijn bijvoorbeeld de conservatieve podcaster Ben Shapiro en de progressieve Brian Tyler Cohen. Ook voormalig CNN-medewerker Chris Cillizza, die nu een nieuwsbrief uitgeeft, behoort tot deze groep.
Politieke voorkeuren en platformverschillen
Uit de studie blijkt dat:
- 27 procent van de 500 onderzochte influencers zich als Republikeins of pro-Trump identificeert.
- 21 procent zichzelf als progressief omschrijft.
- Op Facebook Republikeinse influencers veel talrijker zijn dan progressieve.
- Op TikTok daarentegen iets meer progressieve dan conservatieve nieuwsinfluencers actief zijn.
Tijdens de verkiezingscampagne speelden Trump-gezinde influencers, zoals Joe Rogan, een prominente rol. Trump gebruikte interviews met hen om jongeren te bereiken, een strategie die effectief bleek. Opvallend is dat Democratische en Republikeinse internetgebruikers ongeveer evenveel nieuws volgen via influencers.
Vergelijkbare trends bij Vlaamse jongeren
Een recent onderzoek van de Arteveldehogeschool toont aan dat Vlaamse jongeren dezelfde trend volgen als in de VS. Zij beschouwen influencers op sociale media als belangrijke en geloofwaardige informatiebronnen. De populairste politieke influencer onder Vlaamse jongeren is Elisabeth Lucie Baeten, bekend van haar typetje ‘Katrien van Politiek PR’.
Daarnaast gaf 55 procent van de ondervraagde jongeren aan dat politieke influencers invloed hadden op hun stemgedrag. Dit onderstreept de groeiende rol van influencers in de manier waarop mensen nieuws en politiek beleven.