Twee derde van de Nederlandse organisaties (67%) verwacht dat generatieve AI (GenAI) en AI in de toekomst bedrijfstakken aanzienlijk zullen transformeren, volgens recent onderzoek. Bij snelgroeiende organisaties met een omzetgroei van meer dan 25% gemeten in 2023, gelooft zelfs 88% dit. Bij organisaties met een omzetgroei van 1-5% daalt dit percentage naar 77%. Meer inzicht in datagebruik, genAI en transformatie in het www.handboek.ai.
Aan het onderzoek namen 6.600 IT- en zakelijke beslissers uit 40 landen deel, waaronder 200 Nederlandse respondenten. Hoewel velen optimistisch zijn over AI en GenAI, varieert de mate waarin organisaties voorbereid zijn op snelle veranderingen aanzienlijk.
Tachtig procent van de Nederlandse respondenten zegt een sterke concurrentiepositie te hebben en over een solide strategie te beschikken. Toch is twee derde (66%) onzeker over de toekomst van hun sector in de komende drie tot vijf jaar, en 63% vindt het moeilijk om bij te blijven.
De top drie uitdagingen voor Nederlandse organisaties bij het stimuleren van innovatie zijn:
Gebrek aan het juiste talent met de benodigde vaardigheden/competenties (30%).
Gebrek aan betrokkenheid van medewerkers – onvermogen om verandering te omarmen (28%).
Gedeelde derde plek (27%) voor: Verouderde en/of te complexe technologieomgeving.
- Overvloed aan gegevens/onvermogen om gegevens om te zetten in inzichten.
- Geen tijd – meer focus op dagelijkse gang van zaken dan op innovatie.
- Generatieve AI evolueert van concept naar implementatie.
Nederlandse respondenten zien de grootste waarde van GenAI in:
- Productiviteitswinst (52%).
- Verbeteren van klantervaringen (52%).
- Stroomlijnen van processen door inefficiënte taken te identificeren (51%).
- Verbeteren van IT-beveiliging (51%).
- Realiseren van kostenbesparingen (51%).
- Daarnaast zijn Nederlandse respondenten zich bewust van de uitdagingen: 70% vreest dat GenAI nieuwe beveiligings- en privacykwesties zal introduceren, en 64% vindt dat hun gegevens en intellectueel eigendom te waardevol zijn om in een GenAI-tool te plaatsen waar een derde partij toegang toe heeft.
Meer dan de helft (55%) van de Nederlandse organisaties is begonnen met de implementatie van GenAI. Tegelijkertijd groeit de bezorgdheid over risico’s en verantwoordelijkheden: 77% is het ermee eens dat de organisatie verantwoordelijk is voor AI-storingen of ongewenst gedrag, en niet de machine, de gebruiker of het publiek.
Adrian McDonald, EMEA-president bij de onderzoeker Dell Technologies, zegt: “Veel organisaties ondernemen actie om het transformatieve potentieel van technologieën zoals GenAI te benutten. Ze brengen AI naar hun gegevens om waarde te ontsluiten en groei te stimuleren. Hiervoor is een sterk ecosysteem van betrouwbare partners nodig om een veilige en schaalbare technologische basis te creëren, ontworpen met duurzaamheid in gedachten.”
Cyber
Cybersecurity blijft een pijnpunt: 86% van de Nederlandse respondenten zegt in de afgelopen 12 maanden te zijn getroffen door een cyberaanval. 85% streeft naar een Zero Trust-implementatiestrategie en 66% heeft een Incident Response Plan om te herstellen van cyberaanvallen of datalekken.
De meest voorkomende cyberproblemen in Nederland waren phishing (35%), malware (20%) en datalekken (19%). 62% van de respondenten denkt dat sommige werknemers IT-beveiligingsrichtlijnen omzeilen omdat deze de efficiëntie vertragen, en 59% ziet dreigingen van binnenuit als een grote zorg. Dit benadrukt de noodzaak van training, aangezien werknemers de eerste verdedigingslinie vormen.
Moderne data-infrastructuur is cruciaal nu technologieën zoals GenAI snel evolueren en de hoeveelheid gegevens toeneemt. Investeren in een moderne, schaalbare infrastructuur wordt door 45% van de Nederlandse respondenten genoemd als belangrijkste verbeterpunt voor innovatie. Om de uitdagingen van GenAI-implementatie aan te pakken, geeft 57% van de Nederlandse IT-beslissers de voorkeur aan een on-prem of hybride model.